Morgonpromenader eller inte?

Morgonpromenaders vara eller inte vara… 

Det är omdebatterat om huruvida du ska promenera på morgonen eller på eftermiddagen för bästa fettförbränning.

 

Ser du det ur en rent fysiologisk synvinkel är det fördelaktigare för din fettförbränning att promenera på morgonen innan du ätit frukost kontra på eftermiddagen eller efter måltidsintag. Detta för att nivåerna av kortisol är högre i kroppen på morgonen. Kortisol har bland annat som funktion att frisätta fettsyror till blodet från dina fettdepåer. Detta leder till att större andel(%) fett förbränns på morgonpromenader på tom mage.

 

Insulinnivåerna är väldigt låga på morgonen eftersom du fastat under natten. Insulin är ett anabolthormon, dvs det hjälper till att bygga upp kroppens vävnader så som fett, muskler och glykogeninlagring. Det är därför bra att fåinsulinpåslag efter styrketräning. Men insulin avbryter fettförbränning. Så låga nivåer insulin främjar fettförbränning. Det är mycket detta periodiskfasta och LCHF bygger på.

 

Så rent hormonellt är det mer fördelaktigt för fettförbränningen att promenera på tom mage på morgonen. Är man rädd för att förlora muskelmassa så är det bra att ta aminosyror precis innan promenaden. Detta för att minska den muskelnedbrytande effekt cortison har.

 

Ta gärna en espresso eller en svart kopp kaffe innan promenaden för att optimera förbränningen. Det har det gjorts studier som visar att om du promenerar på eftermiddagen eller efter en måltid så orkar du hålla ett bättre tempo. I den studien, om jag inte minns fel, så förbrände man lika mycket om inte mer genom att promenera efter måltid kontra morgonen.

 

Mina tankar och erfarenheter kring morgonpromenader på fasta:

Fördelen med att välja morgonpromenad innan frukost är att det ofta är lättare att få in i ett späckat schema. Det känns inte som ett träningspass varpå du kan träna på eftermiddagen också. Väljer du att promenera på eftermiddagen känns det mer som ett träningspass och tiden kanske inte riktigt räcker till.

 

 

Jag använder ofta morgonpromenader i fettförbrännande syfte både för mig själv och för mina klienter.

 

Hoppas detta inlägg gjort dig lite klokare!


Gladiator Herkules
Marcus Olausson